Новини AECU

Підписано меморандум про співпрацю між АІКУ та Рахунковою палатою України

Рахункова палата України зацікавлена у залученні експертів FIDIC, що здійснюють незалежний контроль в сфері будівництва, до аудитів об'єктів інфраструктури. І це стосується, в першу чергу, ремонту доріг. Відповідний Меморандум про співпрацю був підписаний Головою Рахункової Палати Валерієм Пацканом та Президентом Асоціації Інженерів-Консультантів України Яною Щигуровою. Асоціація Інженерів-Консультантів України є єдиним уповноваженим представником FIDIC в Україні.


Валерій Пацкан підкреслив, що консультації та експертна оцінка Асоціації будуть важливими і при проведенні зовнішніх фінансових аудитів щодо ефективності витрачання коштів на ремонт доріг загальнодержавного значення. За його словами, вони будуть проведені вже цього року.

«Рахункова палата, як я і говорив на одному з засідань уряду, долучиться до перевірок якості ремонту доріг. І ми побачимо, хто і як використовував кошти на ці цілі. Час вже покласти край ремонтам «на папері». Бо іноді наче проводять за документами капітальний ремонт, а по факту - латають ями. І при цьому списують шалені кошти», - наголосив Голова Рахункової палати. Згодом, за його словами, Рахункова перевірить також, як витрачаються кошти на ремонт доріг місцевого значення.

Зі свого боку Президент Асоціації Інженерів-Консультантів України Яна Щигурова зауважила, що система FIDIC функціонує в 104 країнах світу і вже довела свою ефективність. Вона наголосила, що Асоціація має досвід у проведенні незалежного контролю робіт, що стосуються дорожньої інфраструктури. «І цей контроль відбувається на всіх етапах - з моменту підготовки проекту і аж до повного завершення робіт та введення об'єкту в експлуатацію. І для нас вкрай важлива боротьба з корупцією у будівельній сфері на всіх рівнях», - сказала Яна Щигурова.

Сторони визнали важливість можливої майбутньої співпраці в сфері контролю якості будівельних робіт в Україні, зокрема об'єктів інфраструктури, що здійснюються за рахунок бюджетних коштів. Меморандум передбачає підтримку ініціатив щодо розвитку державного зовнішнього фінансового контролю при реалізації проектів будівництва інфраструктурних об'єктів.