Новини AECU

13.07.2021 було підписано меморандум про співпрацю між АІКУ, ДП "ДерждорНДІ" та Грузинською Асоціацією інженерів-консультантів

 Асоціація інженерів-консультантів України (AECU), ДП «ДерждорНДІ»,та Грузинська асоціація інженерів-консультантів (ACEG) підписали меморандум щодо співпраці з фокусуванням на аспектах реалізації проектів будівництва, реконструкції, ремонту об'єктів інфраструктури, що передбачені УКАЗОМ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №529/2019 «Про деякі заходи щодо створення умов для розвитку та підвищення якості автомобільних доріг».

Цей меморандум започатковує формування дорожньої карти впровадження кращих практик та стандартів практичної реалізації положень зазначеного вище Указу Президента України.


В фокусі міжнародної співпраці - підвищення організаційної та фінансової ефективності при реалізації проектів (будівництво, реконструкція, ремонт об'єктів інфраструктури), підвищення стандартів безпеки руху на транспорті та впровадження системи контролю якості виконання робіт на об'єктах інфраструктури, що базується на стандартах International Federation of Consulting Engineers (Міжнародної федерації інженерів-консультантів) (далі - FIDIC).


ACEG та AECU нададуть технічну, консультативну та іншу підтримку в таких питаннях:

Забезпечення прозорості та обґрунтованості прийняття рішень у сфері державного планування будівництва, реконструкції, ремонту автомобільних доріг шляхом визначення чітких, зрозумілих для населення і бізнесу пріоритетів з урахуванням національних інтересів та належного ресурсного забезпечення.


Виклики впровадження інформаційних системи автоматизації процесів планування, проектування (на всіх стадіях), закупівлі, виконання, обліку, управління змінами, прийняття в експлуатацію та експлуатація і утримання об’єктів будівництва, реконструкції та поточних, капітальних, аварійних ремонтів об’єктів інфраструктури дорожньої галузі.

Напрацювання змін до ключових програмних документів у сфері будівництва, реконструкції, ремонту автомобільних доріг на предмет дотримання чітких та зрозумілих пріоритетів і національних інтересів.

Розгляд пропозицій щодо внесення змін до законодавства, спрямованих на впровадження в рамках бюджетного планування визначення обсягів фінансового забезпечення будівництва, реконструкції, ремонту автомобільних доріг за рахунок коштів бюджетів на довгостроковий період.


Перегляд кваліфікаційних критеріїв, фінансових та технічних вимог до учасників публічних закупівель у сфері будівництва, реконструкції, ремонту автомобільних доріг відповідно до кращих світових практик здійснення закупівель, що застосовуються міжнародними фінансовими установами.


Створення умов для використання новітніх технологій та матеріалів у сфері будівництва, реконструкції, ремонту автомобільних доріг, перегляд відповідних нормативно-технічних документів з метою забезпечення європейської якості автомобільних доріг, безкоштовний доступ до текстів таких документів.


Встановлення обов’язку для замовників будівництва, реконструкції та ремонту автомобільних доріг залучати на конкурсних засадах незалежного інженера-консультанта у сфері дорожнього будівництва (FIDIC) на етапах закупівель, виконання робіт, гарантійного обслуговування.


Прозорість планування, замовлення, виконання робіт з будівництва, реконструкції, ремонту автомобільних доріг та їх гарантійного обслуговування, зокрема опрацювати питання створення загальнодоступного порталу системи управління та моніторингу в режимі реального часу виконання робіт з будівництва, реконструкції та ремонту автомобільних доріг.


Включення до договорів про виконання робіт з будівництва, реконструкції та ремонту автомобільних доріг умов про страхування таких об’єктів.


Узгодження регіональних програм розвитку автомобільних доріг з відповідними документами державного планування та врахування органами місцевого самоврядування при розробленні місцевих програмних документів щодо будівництва, реконструкції та ремонту автомобільних доріг відповідних документів державного планування.


Українська дорожня галузь виходить на світовий рівень. У нас інноваційні схеми реалізації масштабних інфраструктурних проектів, нам довіряють міжнародні партнери. Реформи, прозорі ефективні рішення, нові топ-гравці - все це свідчить про те, що ми рухаємось у правильному напрямі.